Fantastisch dat je interesse hebt om Be Smart Be International 2019 bij te wonen! Er is beperkt plek beschikbaar, dus meld je snel aan! – En daartegenover: als je onverhoopt toch niet kan komen, meld dit z.s.m. bij ons. Zo ontstaat er weer plek voor anderen.

Workshops

Er zullen twee workshoprondes plaatsvinden. Links kun je aangeven bij welke workshops je graag aanwezig wil zijn.

1. Kansen verzilveren in Duitsland

Duitsland heeft als grootste handelspartner van Nederland veel te bieden voor ondernemers uit Noord Nederland. Tijdens deze workshop bundelen NBSO en GrensInfoPunt EDR hun krachten en informeren u over de mogelijkheden en thema’s die komen kijken bij het verzilveren van uw kansen in Duitsland. In een interactieve workshop zoomen we in op de meest voorkomende situaties, waar kunnen we u bij kunnen ondersteunen en wat zijn belangrijke thema’s om over na te denken en te regelen.

De workshop is interactief en gaat in op vragen vanuit de deelnemers.

Thema’s die aan bod komen zijn o.a.:
- Het vinden van vertegenwoordigers en samenwerkingspartners
- Lokale marktinformatie
- Toelichting lokale wet- en regelgeving
- Basisinformatie bij detachering en werving Nederlands- en of Duits personeel
- Grensoverschrijdende wet- en regelgeving (sociale zekerheid, detachering, belasting etc.).

Deze workshop wordt gegeven door:
Daniël Sonneveldt van NBSO
Michiel Malewicz van Arbeidsmarkt Noord (onderdeel van GrensInfoPunt Eems Dollard Regio)

2. To Do or Not To Do….in Denemarken. Valkuil of een gat in de markt?

Deze workshop geeft bedrijven die weinig of geen ervaring hebben met internationaal zakendoen de mogelijkheid om kennis te maken met Denemarken; het land, de mensen, belangrijke sectoren en kansrijke sectoren, cultuurverschillen aan de hand van een aantal thema’s (waaronder vertrouwen, afstand, tijd, positie van vrouwen en communicatie), en aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je succesvol zaken wilt doen in Denemarken.

Deze workshop wordt gegeven door:
Callette Terhaerdt van Market Link Scandinavia BV

3. Export naar België: appeltje-eitje?

De eerste landen waar een gemiddeld bedrijf naar uitvoert zijn vaak de buurlanden. Als dat buurland ook nog België heet, waar men dezelfde taal spreekt als in Nederland, dan lijkt dat een makkelijke onderneming te zijn. De praktijk wijst nochtans uit dat heel wat bedrijven er niet in slagen om snel succes te boeken bij onze zuiderburen. Waaraan ligt dat? Zijn er dingen die de Nederlandse exporteur verkeerd doet of zijn het de Belgen die maar al te achterdochtig omgaan met de Nederlandse zakenlui? Hoe ziet de zakenwereld in België eruit? Waar liggen de kansen? Wat kan een Nederlandse exporteur doen om zijn kans op succes te verhogen? De Vlaamse economische Vertegenwoordiger op de Belgische Ambassade geeft u zijn inzichten op deze problematiek.

Deze workshop wordt gegeven door:
Dirk Verlee van Flanders Invest

4. Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk

In de workshop Zakendoen met het VK worden de volgende zaken behandeld:

- Introductie NBCC
- Introductie VK: recente economische ontwikkelingen, betrekkingen met Nederland
- Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op de Britse markt (de 2e grootste exportmarkt voor Nederland na Duitsland!)
- Promotiemogelijkheden op de Britse markt
- Distributie: agent, eigen verkoopkantoor, importeur, overigen
- Brexit
- Cultuur van het zakendoen in het VK, do’s en don’ts

Deze workshop wordt gegeven door:
Michiel van Deursen van NBCC

5. Van exportplan tot exportmanager

Oranjewoud Export Academy en de Hanzehogeschool Groningen zullen gezamenlijk een workshop geven over de mogelijkheden voor bedrijven om jonge talentvolle internationale professionals in te zetten op het gebied van internationalisering en export. Tijdens de workshop zal ingegaan worden op wat beide instellingen voor bedrijven kunnen betekenen b.v. op het gebied van exportplannen.

Deze workshop wordt gegeven door:
Joyce Walstra en Bram Kuijt van Export Academy Oranjewoud
Nico Barning van Hanzehogeschool Groningen

6. Hoe kan ik online succes halen in het buitenland

Je bent redelijk succesvol online en je weet omzet te halen met e-commerce en dan komt de vraag zou ik dat ook richting het buitenland kunnen doen.

Lekker makkelijk je gaat je website/webshop vertalen in het Duits en je gaat Duitsland met jou bedrijf veroveren. Of een ander land.

Is dit hoe jij denkt hoe je online succes gaat halen in het buitenland of heb je daar toch wel wat meer voor nodig? In onze workshop staan wij stil wat de juiste stappen moeten zijn en waar je in de praktijk tegenaan gaat lopen.

Is mijn bedrijf er wel klaar voor
Naar welk land wil je gaan
Welke producten passen bij de markt
Waar loop ik tegen aan per land
Hoe richt ik mijn online kanalen per land in
Zijn er bureaus waar ik kan aankloppen

Deze workshop wordt gegeven door:
Jan Leijssenaar van DOT Solutions

8. Internationaal zakendoen: Practice meets theory

Een workshop over cultuurverschillen in een zakelijke context.
In deze workshop worden praktijkervaringen op het gebied van internationaal zakendoen gedeeld, en deze worden gekoppeld aan theorieën over cultuurverschillen en interculturele communicatie. Het bedrijf VDH heeft al jarenlang ervaring op het gebied van internationaal zakendoen en in deze workshop zullen zij hun ervaringen delen. Daarnaast zullen twee docenten van de opleiding International Communication aan de Hanzehogeschool Groningen deze ervaringen koppelen aan theorieën over cultuurverschillen en interculturele communicatie.

Deze workshop is deels in het Nederlands en deels in het Engels. Deelnemers kunnen Nederlands spreken.

Deze workshop wordt gegeven door:
Paulus Flokstra van VDH
Fiona van Gelder en Teodora Vaoides van Hanzehogeschool Groningen

9. No way, doet de overheid dat allemaal?

Het noordelijke MKB exporteert jaarlijks voor zo’n 20 miljard euro naar het buitenland. De landen waar we veel zaken mee doen zijn België, Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk, hier wordt jaarlijks 11 miljard euro verdiend. Als noordelijke provincies signaleren wij ontzettend veel kansen voor het MKB om internationaal zaken te doen. Daar komt bij dat het bedrijfsleven deze internationale kansen ook ziet. Vaak slaagt een ondernemer er zelf in om zijn producten of diensten te verkopen in het buitenland, maar exporteren kan soms ook lastig zijn. Welk land is het meest geschikt voor mijn product of dienst? Hoe ga ik om met wetgeving? Hoe financier ik mijn exportactiviteiten? Hoe vind ik de juiste contacten in het buitenland? Ik zie wel kansen maar heb weinig tijd, zijn er meer ondernemers met ambities naar het land waar ik naar toe wil? Waar vind ik toekomstige werknemers die mijn exportactiviteiten kunnen ontwikkelen? Veel vragen die er mogelijk voor zorgen dat u de stap naar een nieuwe internationale afzetmarkt niet zet.

En daar willen wij als noordelijke provincies ondersteuning bieden. Door middel van een uitgebreid pakket aan maatregelen ondersteunen wij ondernemers richting internationale markten. Ben jij benieuwd wat wij voor u als ondernemer kunnen betekenen? Meld je dan aan voor de workshop en laat je positief verrassen.

Deze workshop wordt gegeven door:
Gijs Meijer van de Provincie Drenthe

10. Let’s do business – de praktische kant van internationaal zakendoen

Je wilt internationaal zakendoen, maar begin je? Wij nemen je mee in een aantal praktische zaken op het gebied van internationaal zakendoen. Hoe ga je om met debiteuren, leveringscondities, valuta, productaansprakelijkheid en bank- en landenrisico’s? En hoe ga je om met internationaal betalingsverkeer? Een workshop met aansprekende voorbeelden!

Deze workshop wordt gegeven door:
Hester Slagter en Nicole Maters van Rabobank